Przydatność 70%

Odczynniki Fehlinga, Lugola, Sudan III używane sa do wykrywania cukrów prostych, cukrów prostych, tłuszczów. Zaproponuj doświadczenie na wykrycie tych związków (hipoteza + notatki + wnioski).

Autor: CooLiBEreQ_15

próba z płynem Lugola
Hipoteza – jeden z produktów A i B zawiera skrobię;
Notatki – produkt A umieszczamy w probówce I, a produkt B w probówce II; do obydwu probówek wkraplamy po 1-2 krople płynu Lugola; w tym przypadku produkt A barwi się na fioletowo a produkt B na brązowo
Wniosek – w probówce I umieszczony został produkt zawierający skrobie
Płyn Lugola to uniwersalny wykrywacz skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej i sojowej. Wykrywanie w produktach skrobi jest ważne u osób chorych dla celiakię, którzy nie mogą spożywać mąki pszennej, w której zawarta jest skrobia. Płyn Lugola zawiera jod, który barwi skrobię na kolor fioletowy. Sam płyn ma zabarwienie rubinowo-czerwone. Białka barwią się pod wpływem płynu Lugola na brązowo. Tak więc tylko fioletowe zabarwienia próbki badanego produktu (wędliny, ketchupy, desery mleczne) świadczy o obecności w nim maki.
Próba z odczynnikiem Fehlinga
Hipoteza – jabłko zawiera cukry proste (glukoza i fruktoza)
Notatki – ćwiartke małego jabłka kroimy na dobne kawałki i rozcieramy na miazgę; dodajemy 10 – 15ml; otrzymaną masę sączymy przez zwilżony sączek do probówki; do 2-3ml przesączu dodajemy 2ml odczynnika Fehlinga; otrzymaną mieszaninę zagotowujemy; wytrąca sięm czerwony osad
Wniosek: wytrącenie się czerwonego osadu oznacza obecność cukrów prostych w jabłku
Odczynnik Fehlinga wykrywa m.in. cukry proste. Jest to zasadowy roztwór siarczanu miedzi(II), z którego pod wpływem związków redukujących wypada czerwony osad tlenku miedzi(I)

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 118
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie