Przydatność 60%

Źródła i produkty białkowe

Autor: baby

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Białka sa to bardzo skomplikowane
zwiazki chemiczne, stanowiace zasadniczy i niezbędny element budowy każdej komórki. Z białek organizm buduje nowe lub odnawia zużyte komórki,hormony,enzymy,ciała odpornościowe itp.W skład białka wchodzi kilka pierwiastków , z których podstawowe to: azot,węgiel,tlen,wodór, a ponadto siarka ,fosfor.Pierwiastki te tworza zwiąki chemiczne zwane aminokwasami (jest ich ponad 20 i każdy z nich spełnia inna role w organizmie) stanowiąc jak gdyby podstawowe cegiełki,z których zbudowane jest białko.
Niektóre aminokwasy organizm ludzki potrafi sam wytwarzać podczas przemiany materii,inne musza być dostarczone w pożywieniu.Białka zawierające w odpowiednim stosunku podstawowe dla organizmu aminokwasy zwie się białkami pełnowartościowymi ,przy czym sa to przeważnie produkty pochodzenia zwierzecego.Białko produktów roślinnych jest zwykle mniej wartościowe. Pożadane jest ,aby żrodlem białka w naszym pożywieniu były różne produkty ,zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego,wówczas bowiem wysoka jest wartość biologiczna białka.Przyjmuje się ze białko zwierzece powinno stanowic 1/3-1/2 ogólnego zapotrzebowania na ten składnik .Stosunkowo dobrą wartość biologiczną białka można również uzyskać przez odpowiedni dobór produktów roślinnych.
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na białko waha się w pewnych granicach,co zalezy od cieżaru ciała, a potrzebowanie na białko wzrasta u dzieci i mlodzieży a również u kobiet w ciaży i karmiżcych piersią.
Żródłem białka pochodzenia zwierzęcego są:
v Mięso np.:Cielęcina 12,8g. Wieprzowina 19,7g. Wołowina 11,9g.-białka.
v Ryby np.:Karp 16,0g. Dorsz 18,2g.
v Sery np.: ser Edamski tłusty 28,1g. Ser topiony tłusty 18,4
v Mleko krowie:3,0g.
Zaś żródłem białka pochodzenia roślinnego sa głównie nasiona roślin strączkowych.Należy pamiętać ,że produkty zbożowe ,mimo malej zawartosci białka dostarczaja go nam w bardzo duzych ilościach ze względu na wysokie dzienne spożycie przetworów mącznych i chleba gdzie jest około 7,2 g .białka.

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 50
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy