Większość ssaków jest żyworodna. Wyjątkiem są stekowce - jedyne ssaki, które składają jaja. Wyróżnia się trzy gatunki: dziobaka, kolczatkę australijską i prakolczatkę. Ich młode wykluwają się z jaj o cienkiej skorupce już po dziesięciu dniach. Są nagie, nie w pełni rozwinięte i całkowicie zależne od swoich matek, które muszą je karmić i opiekować sie nimi. Chociaż ze względu na sposób rozmnażania stekowce uważane są za ssaki prymitywne, wykazują wszystkie inne cechy zwierząt z tej gromady - stałocieplność, owłosienie ciała i odżywianie potomstwa mlekiem. Dziobaki to wodno-lądowe ssaki żyją w norach przy stawach i strumieniach we wschodniej Australii i Tasmani. Są przywiązane do swego terytorium i każdy z nich broni swojego kawałka rzeki dla siebie. Długość ciała dziobaka razem z dziobem i ogonem wynosi 45-60 cm. Miękki i giętki dziób, podobny do kaczego, służy do wyszukiwania ofiar na dnie rzek. Jest on wrażliwy na słabe prądy elektryczne wytwarzane przez ofiary. Prakolczatki i kolczatki mają muskularne ciała pokryte włosami i kolcami. Ich głowy zwężają się i kończą wąskimi, ryjkowatymi pyskami. Oba gatunki nie mają zębów, ale tylna część wąskiego języka jest zrogowaciała i ocierając się o podniebienie, rozciera pokarm. Zwierzęta te słabo widzą, ale natura obdarzyła je za to doskonałym węchem. Kolczatka australijska występuje w Australii, Tasmani i Nowej Gwinei. Żyje samotnie i aktywna jest o zmierzchu i w nocy. Porusza się z łatwością po większości terenów i potrafi pływać, używając pyska jako fajki do nurkowania. Dziobaki używają swoich mocnych przednich łap do wygrzebywania nor na brzegach rzek i stawów. Zarówno samce, jak i samice wykopują nory dla schronienia, ale tylko samice budują nory lęgowe z komorą gniazdową na samym końcu. Gody dziobaków trwają od sierpnia do października. Samica składa zwykle dwa jaja, 14 dni po kopulacji. Aby utrzymać odpowiednią wilgotność jaj, znosi za pomocą ogona mokre liście do komory gniazdowej. Następnie wysiaduje jaja przez dziesięć dni. Świeżo wyklute dziobaki są ślepe, nagie i mają 2,5 cm długości. Cztery miesiące później mierzą już 33 cm, są pokryte futrem i gotowe do opusczenia nory.

Przydatna praca?
Wersja ściąga:
Przydatna praca? tak nie 35
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie