Przydatność BRAK DANYCH

Probiotyki – właściwości, działanie.

Autor: Dodano: 2012-05-18

Probiotyki to preparaty zawierające żywe organizmy i ich produkty, lub tylko produkty ich metabolizmu. Stosowane jako dodatki do żywności i pasz. Wpływają korzystnie na organizm gospodarza.
Najbardziej znane mikroorganizmy używane do produkcji zdrowej żywności to bakterie kwasu mlekowego.
Przewód pokarmowy człowieka jest siedzibą około stu tysięcy miliardów mikroorganizmów mających znaczenie dla zdrowia. Znajdują się tu pożytecznie i szkodliwe bakterie. Między nimi odbywa się ustawiczna walka. Pożyteczne bakterie ograniczają przyrost i szkodliwe działania mikroorganizmów patogennych. Mikroflora przewodu pokarmowego stanowi barierę ochronną przed infekcjami patogennymi wywołanymi przez bakterie szczepów: Salmonella, Shigella, Campylobacter oraz bakteriami z grupy Coli.
Pożyteczne bakterie przewodu pokarmowego wzmacniają błony śluzowe i utrudniają wtargnięcie bakterii patogennych. Od dawna wiadomo, że bakterie kwasu mlekowego utrudniają bakteriom patogennym przyleganie do błony śluzowej oraz kolonizację. Ponadto bakterie kwasu mlekowego wytwarzają kwasy organiczne oraz inne metabolity o właściwościach antybakteryjnych, zwalczających bakterie innych szczepów nie należących do bakterii kwasu mlekowego.

Przydatna praca?
Przydatna praca? tak nie 2
głosy
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie
JAK DOBRZE ZNASZ JĘZYK ANGIELSKI? x ads

Otrzymałaś kupon na darmowe lekcje angielskiego.

3 MIESIĄCE NAUKI MOŻESZ MIEĆ GRATIS.
Odbierz kupon rabatowy