Żyrafa

Żyrafa jest obecnie najwyższym zwierzęciem na świecie. W naturze zamieszkują one sawanny afrykańskie na południe od
Sahary. Naukowcy początkowo sądzili, że żyrafa jest krzyżówką wielbłąda i lamparta, ale błąd został utrwalony w naukowej nazwie żyrafy – Giraffa camelopardalis.
Żyrafa jest ssakiem roślinożernym. Żywi się ona głównie liśćmi i korą.Jej przysmak stanowi akacja.Samce mierzą zazwyczaj powyżej 5 metrów wysokości.Rekordzista mierzył 609 cm. Samice dorastają do około 4,5 m.Ważą one do 900 kg.
Żyją ok. 30 latWiększość żyraf żyje w stadach liczących nawet po kilkadziesiąt osobników. Często przebywają razem z zebrami i antylopami. W tych mieszanych stadach pełnią rolę one wartowników stad.Żyrafy nie są zwierzętami terytorialnymi. W ciągu dnia żyrafa spędza od 16 do 20 godzin na jedzeniu.Śpią one na stojąco.Ich wzrost nie przeszkadza im dobrze biegać. Galopują one bowiem z prędkością 45-55 km/godz. Nawet noworodek żyrafy ma wysokość około 180 cm i waży on wtedy 70 kg. Ssie matkę 1 rok, a dojrzewa w wieku 4 lat. Pradawne kultury afrykańskie już od tysięcy lat otaczały żyrafę czcią i szacunkiem. Wizerunek tego stworzenia często pojawia się na prehistorycznych malowidłach
naskalnych.Długo uważano, że żyrafy są nieme, gdyż młode żyrafiątka przestraszone wydają piskliwe dźwięki, dorosłe podczas walk wydają pomruki, a w trakcie niebezpieczeństwa żyrafa gwałtownie obija swoje boki ogonem i rusza do przodu z uniesioną głową. Jest to jednak nie prawdą.Żyrafa może mieć 2, 4 a nawet 5 rogów o długości do 25cm.

Przydatna praca?
Wersja ściąga:
Przydatna praca? tak nie 245
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie