Przydatność 60%

Maszyny wykorzystywane do obróbki ciasta

Autor:

Sposród maszyn wykorzystywanych do obróbki ciasta możemy wyróżnic takie jak :
dzielarka, miesiarka, piece termoolejowe, wydłuzarki, wagodzielarki, krajalnica.
Dzielarka dzięki dwupasmowemu i grawitacyjnemu systemowi dzielenia wykorzystuje maksymalnie swoje możliwości. Dzielarka dokładnie porcjuje rozwałkowane ciasto na żądaną masę lub długość. System dzielenia ciasta daje możliwosc działania na 1 lub 2 pasmach, co pozwala na zastosowanie szerszego zakresu porcjowania - od większych produktów na 1 paśmie, do produktów mniejszych poprzez cięcie 2-pasmowe. Maszyna stosowana jest nie tylko jako samodzielna dzielarka, ale może być także wykorzystywana jako część zautomatyzowanej linii produkcyjnej poprzez połączenie z dalszymi maszynami formującymi. System bezstresowy umożliwia uzyskanie kęsów ciasta dla każdego rodzaju pieczywa mieszanego żytniego i pszennego. Dzięki niestosowaniu nadmiernego nacisku, ciasto pozostaje naturalnie nieuszkodzone.Dzięki funkcji dzielenia wstęgi ciasta na 2-pasma, umożliwia tworzenie dużej, różnorodności kształtów porcji. Dzielarka pozwala na to ze operator swobodnie reguluje wielkość porcji ciasta odpowiednio do potrzeb. Posiadanie przez dzielarke systemu ważąco-dzielącego, umozliwia monitorowanie masy kęsa ciasta na początku i na końcu danej partii Przy czym masa ciasta pozostaje dokładnie taka sama, nawet jeśli podczas procesu produkcji zmianie ulegają parametry ciasta w wyniku jego garowania. Ciasto zostaje dzielone do końca, nie pozostawiając żadnych resztek w leju załadowczym. Również w środku maszyna pozostaje praktycznie czysta, ponieważ stałe składniki (np. ziarna, suszone owoce itp.) dodawane do ciasta nie są kruszone.
Przy przygotowaniu różnego rodzaju ciast piekarniczych i cukierniczych system miesienia automatycznego umożliwia zautomatyzowanie procesu wytwarzania ciasta począwszy od załadunku produktów poprzez miesienie, aż do rozładunku gotowego ciasta i przekazania go za pomocą wywrotnicy do dalszej obróbki. Proces miesienia odbywa się za pomocą dwóch miesideł spiralnych, przy dwóch prędkościach obrotowych. Zaletą takiego rozwiązania jest możliwość uzyskania efektu przyspieszonego rozwoju ciasta dzięki intensywnemu miesieniu, oraz nieznaczne podgrzanie ciasta w czasie miesienia. Wyrózniamy miesiarki walcowe spiralne, dwuwalcowe, widelcowe, katowe.
Miesiarki spiralne są nowoczesnymi urządzeniami do miesienia wszystkich rodzajów ciast. Rozwiązania konstrukcyjne i spiralny kształt miesidła zapewniają intensywne i wydajne miesienie ciasta oraz uzyskanie najlepszych jego parametrów technologicznych poprzez idealne napowietrzenie i spulchnienie z dokładnym wymieszaniem surowców, nawet przy minimalnej ich ilości. Dodatkowym rozwiązaniem w miesiarkach jest pomiar temperatury ciasta. Obsługę miesiarki ułatwia samoczynne blokowanie (zaciąganie) wózka z dzieżą.

Przydatna praca?

Następna strona: 1 2 Następna Pokaż wszystko

Przydatna praca? tak nie 8
głosów
Poleć znajomym

Serwis Sciaga.pl nie odpowiada za treści umieszczanych tekstów, grafik oraz komentarzy pochodzących od użytkowników serwisu.

Zgłoś naruszenie