profil

Estry

poleca 70% 81 głosów

Estry to pochodne kwasów karboksylowych, w których grupę–OH w grupie funkcyjnej zastąpiono grupą –OR1
Estry

Estry powstają w reakcji estryfikacji, którą przedstawiono ogólnym zapisem:
Reakcja estryfikacji
lub w reakcji alkoholizy, której ulegają np. estry, bezwodniki i chlorki kwasowe.

Estry o krótkich łańcuchach węglowych są lotne i charakteryzują się owocowymi lub kwiatowymi zapachami. Dość dobrze rozpuszczają się w wodzie.

H — COOC2H5 metanian etylu zapach rumu
CH3 — COOC4H9 etanian n-butylu zapach banana
CH3 — COOC5H11 etanian n-pentylu zapach gruszki
C3H7 — COOC2H5 butanian etylu zapach ananasa

Estry ulegają hydrolizie, która zachodzi zarówno w środowisku kwaśnym, jak i zasadowym, np.
Hydroliza estru
Hydroliza w środowisku kwaśnym jest procesem odwracalnym.
Hydroliza estru

Hydroliza w środowisku zasadowym jest praktycznie nieodwracalna. Porównując związki z podobnymi ugrupowaniami w cząsteczkach stwierdza się, że estry są bardziej reaktywne od eterów:

 

Podoba się? Tak Nie
Podobne teksty:

Materiał opracowany przez eksperta

Czas czytania: 1 minuta