W przyrodzie występuje ogromna różnorodność białek, pełnią one także wiele funkcji, np.:
białka w przyrodzie | |
białka strukturalne | budują różnorodne struktury komórkowe, a także tkanki, np. kolagen (główny składnik tkanki łącznej), elastyna (składnik ścięgien), keratyna (budulec włosów, paznokci, rogów) |
białka motoryczne | w komórkach tworzą kurczliwe struktury umożliwiające ruch, np. miozyna i aktyna (białka tkanki mięśniowej), dyneina (składnik rzęsek i wici) |
białka transportowe | przenoszą różnorodne substancje w organizmie, np. hemoglobina (transport tlenu), transferyna (transport jonów żelaza) |
hormony polipeptydowe | biorą udział w regulowaniu rożnych procesów w organizmie, np. insulina, glukagon (regulują poziom glukozy we krwi), hormon tyreotropowy (reguluje działanie tarczycy) |
białka ochronne | chronią organizm przed szkodliwym działaniem bakterii, wirusów, ciał obcych, np. immunoglobuliny klasy G (przeciwciała IgG) – powszechnie występują w płynach ustrojowych |
białka zapasowe | gromadzą różne substancje w tkankach, np. mioglobina (magazynuje tlen w mięśniach), ferrytyna (gromadzi żelazo w wątrobie) |
enzymy | bardzo różnorodna grupa białek, katalizująca reakcje biochemiczne, np. α-amylaza (hydroliza skrobi), pepsyna (hydroliza białek), katalaza (rozkład nadtlenku wodoru) |