profil

Czynności układu pokarmowego

poleca 54% 15 głosów

Zadaniem układu pokarmowego jest pobieranie pokarmu, jego przeróbka mechaniczna i chemiczna, wchłanianie strawionych substancji oraz wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych. Na trawienie pokarmu składają się procesy mechaniczne i chemiczne. Do procesów mechanicznych należy: rozdrabnianie pokarmu, połykanie, ruchy perystaltyczne przełyku, żołądka i jelit. Procesy chemiczne polegają na hydrolitycznym rozkładzie złożonych składników pokarmowych, który odbywa się przy udziale enzymów trawiennych.

U kręgowców, w tym także u człowieka, układ pokarmowy składa się z przewodu pokarmowego i gruczołów trawiennych do niego uchodzących. Przewód pokarmowy zbudowany jest z szeregu odcinków, którymi są jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, obejmujące dwunastnicę, jelito czcze i kręte, oraz jelito grube, w którym wyróżnia się jelito ślepe i okrężnicę zakończoną odbytem. Gruczołami trawiennymi są ślinianki, wątroba i trzustka.

poleca 62% 39 głosów

Budowa ściany układu pokarmowego

Ściana przewodu pokarmowego zbudowana jest z czterech warstw: – Błona śluzowa – wyściela światło przewodu pokarmowego. Tworzy ją nabłonek wraz z leżącą pod nim tkanką łączną. Śluzówka jest pofałdowana, najsilniej w jelitach, gdzie zaopatrzona jest w palczaste wyrostki, zwane kosmkami jelitowymi , do których wnikają naczynia krwionośne i włosowate. Kosmki pokryte są nabłonkiem walcowatym zaopatrzonym w mikrokosmki. Taka budowa śluzówki zapewnia bardzo dużą powierzchnię wchłaniania. –...

poleca 85% 86 głosów

Przetwarzanie pokarmu w przewodzie pokarmowym odbywa się w kolejnych jego odcinkach.

W jamie ustnej pokarm jest rozdrabniany przy udziale zębów (u ssaków są one zróżnicowane na s iekacze, kły, przedtrzonowe i trzonowe) oraz mieszany ze śliną produkowaną przez ślinianki (przyuszne, podjęzykowe i podżuchwowe). Zawarta w ślinie amylaza ślinowa (ptyalina), przy pH około 7 rozkłada skrobię na krótsze łańcuchy węglowodanowe oraz maltozę. Rozkład skrobi przez amylazę ślinową (ptyalinę) zachodzi do czasu unieczynnienia amylazy przez kwaśny sok żołądkowy. Ślina pełni też funkcje...

poleca 44% 51 głosów

Zagrożenia związane z nieprawidłowym odżywianiem się

– Zaburzenia dotyczące przyjmowania pokarmów: anoreksja – jadłowstręt, bulimia – choroba wilczego głodu (okresy objadania się przerywane są okresami diety połączonej ze stosowaniem środków przeczyszczających). Zarówno anoreksja, jak i bulimia mają podłoże psychiczne. – Otyłość – jedzenie ponad miarę. Konsekwencjami otyłości są choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby nowotworowe. – Niedożywienie może być uwarunkowane niedostateczną ilością spożywanego pokarmu lub jego...

Podoba się? Tak Nie