Fitohormony są małocząsteczkowymi związkami niebiałkowymi,o różnej budowie chemicznej, które wpływają na różnorodne procesy fizjologiczne roślin. Mogą działać w miejscu powstania lub są transportowane do innych organizmów roślinnych. Działają pobudzająco lub hamująco.
Są związkami wielofunkcyjnymi, które pośredniczą w przekazywaniu sygnałów w organizmie roślinnym.
Znanymi regulatorami wzrostu są auksyny, gibereliny, cytokininy, kwas abscysynowy, etylen.
Auksyny wytwarzane są w stożkach wzrostu pędów, skąd są przewodzone do innych części rośliny. Stymulują wydłużanie się komórek w strefie wzrostu łodygi, rozwój korzeni bocznych, aktywność kambium, tworzenie się owoców, ukorzenianie sadzonek. Hamują rozwój pączków bocznych (tzw. dominacja wierzchołkowa), opadanie liści i owoców. Z aktywnością auksyn związany jest fototropizm i geotropizm. Działanie pobudzające lub hamujące auksyn zależy od wrażliwości różnych organów roślinnych na ich określone stężenia.
Gibereliny są syntetyzowane w młodych szybko rosnących i rozwijających się organach, np. wierzchołkach korzeni, pędów, w owocach i nasionach. Wywołują podziały komórkowe oraz wydłużanie się komórek, gwałtowny wzrost łodygi, przyspieszają kwitnienie wielu roślin, kiełkowanie nasion. Mogą pobudzać lub hamować działanie auksyn.
Cytokininy wytwarzane są w wierzchołkach pędów i korzeni, młodych liściach i owocach, kiełkujących nasionach. Wywołują podziały komórek, stymulują rozwój pędów bocznych, przyspieszają kiełkowanie nasion, hamują proces starzenia się organów roślinnych. Współdziałają z auksynami, przy czym efekt działania zależy od ich wzajemnego stosunku ilościowego.
Kwas abscysynowy powstaje w liściach i owocach. Hamuje podziały i wydłużanie się komórek, wpływa na zamykanie aparatów szparkowych, przyspiesza starzenie się organów roślinnych, opadanie liści i owoców, indukuje spoczynek pąków i nasion przed zimą. Działa antagonistycznie w stosunku do auksyn, giberelin i cytokinin. Jest inhibitorem wzrostu.
Etylen przyspiesza dojrzewanie owoców, opadanie owoców i liści, starzenie się rośliny. Jego stężenie wzrasta przy równoczesnym zmniejszaniu się stężenia auksyn i cytokinin.