Mangan otrzymywany jest w przemyśle w procesie aluminotermii. Mangan stosuje się jako dodatek utwardzający do stopów metali, używany jest też do produkcji ogniw i barwników. Związki manganu mają zastosowanie także jako środki dezynfekujące.
W laboratoriach chemicznych związki manganu wykorzystywane są do oznaczeń analitycznych wielu substancji (manganometria). Przy pomocy manganianu(VII) potasu można oznaczyć np. nadtlenek wodoru lub kwas szczawiowy.
Miareczkowanie uznaje się za zakończone, gdy miareczkowane roztwory nadtlenku wodoru lub kwasu szczawiowego przyjmą trwałą jasnoróżową barwę, pochodzącą od nadmiaru KMnO4.
Mangan jest pierwiastkiem pełniącym określone funkcje w organizmach żywych. Występujący w śladowych ilościach mangan wchodzi w skład enzymów, np. mitochondrialnej dysmutazy ponadtlenkowej. Mangan niezbędny jest w organizmie do prawidłowego metabolizmu cukrów, a także do syntezy glikoprotein. W organizmach roślinnych jony manganu są niezbędne do przebiegu procesu fotosyntezy.