profil

Związki organiczne

poleca 47% 52 głosów

W związkach tych atomy węgla mogą łączyć się ze sobą stabilnymi wiązaniami, tworząc pierścienie i łańcuchy. Ogromna różnorodność związków organicznych wynika z różnej długości łańcucha węglowego, możliwości jego rozgałęziania, dołączania się różnych grup funkcyjnych do łańcucha, zróżnicowania budowy przestrzennej cząsteczek, wynikającego z charakteru wiązań chemicznych oraz zdolności do polimeryzacji związków niskocząsteczkowych. Podstawowe grupy związków organicznych w żywej materii to: białka, węglowodany, lipidy, kwasy nukleinowe.

Zapamiętaj

Najważniejsze związki organiczne o budowie makrocząsteczkowych polimerów syntetyzowane są w komórkach z niskocząsteczkowych związków organicznych, którymi przede wszystkim są cukry proste, kwasy tłuszczowe, aminokwasy i nukleotydy.
Związkami organicznymi występującymi w organizmach są:
węglowodany,
lipidy,
aminokwasy i białka,
nukleotydy i kwasy nukleinowe,
porfiryny (np. hemoglobina, chlorofil, cytochrom).
Ponadto:
wtórne metabolity roślin (np. alkaloidy, glikozydy, garbniki).

poleca 42% 62 głosów

Węglowodany (cukrowce, cukry, sacharydy)

Zbudowane z węgla, wodoru i tlenu są wielowodorowymi polihydroksyaldehydami (aldozy) lub polihydroksyketonami (ketozy), albo też związkami, z których w wyniku hydrolizy powstają aldozy lub ketozy. Wzór sumaryczny większości węglowodanów ma postać: C x (H 2 O) y . Właściwości węglowodanów zależą od wielkości i budowy cząsteczek. Węglowodany dzielą się na: – monosacharydy (cukry proste); – polisacharydy (cukry złożone), do których należą oligosacharydy (wielocukry małocząsteczkowe) oraz...

poleca 36% 17 głosów

Lipidy (tłuszczowce)

Są estrami wyższych kwasów tłuszczowych i alkoholi jedno lub wielowodorotlenowych. Dzielą się na proste (zbudowane z węgla, wodoru, tlenu) oraz złożone (zawierają dodatkowo inne pierwiastki — najczęściej fosfor i azot). Wspólną cechą lipidów jest ich charakter hydrofobowy.

poleca 69% 102 głosów

Kwasy nukleinowe

Jednostką strukturalną kwasów nukleinowych są nukleotydy składające się z trzech elementów: zasady azotowej (purynowej– adenina, guanina lub pirymidynowej – cytozyna, tymina, uracyl), cukru (rybozy lub deoksyrybozy) i reszty kwasu fosforowego (V) przyłączonego do cząsteczki cukru. Natomiast sama zasada azotowa, połączona z cukrem, tworzy tzw. nukleozyd. Kwasy nukleinowe powstają przez połączenie się nukleotydów wiązaniami fosfodiestrowymi w długie łańcuchy polinukleotydowe, w których...

poleca 78% 36 głosów

Białka

Białka są związkami zawierającymi węgiel, wodór, tlen i azot, a zwykle także siarkę. Podstawowymi jednostkami strukturalnymi białek są aminokwasy. W skład aminokwasów wchodzą: grupy karboksylowa i aminowa, atom wodoru oraz charakterystyczna grupa R (określana mianem łańcucha bocznego aminokwasu). Grupy te wiążą się kowalencyjnie z atomem węgla (zwanym węglem α). Ze względu na obecność czterech różnych podstawników wokół węgla α, aminokwasy (za wyjątkiem glicyny) są związkami optycznie...

Podoba się? Tak Nie

Materiał opracowany przez eksperta