profil

Rozmieszczenie głównych upraw w Polsce

Ostatnia aktualizacja: 2022-06-23
poleca 82% 3075 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Zboża
a) Żyto - w mazowieckim, łódzkim, lubuskim, świętokrzyskim, pomorskim, zachodniopomorskim, wielkopolskim
b) Pszenica - w dolnośląskim, opolskim, lubelskim
c) Jeczmien - dolnoslaskie, zachodniopomorskie, warminsko-mazurskie
d) Owies - podlaskie, małopolskie, mazowieckie
e) Ziemniaki - mazowieckie, łódzkie, świętokrzyskie, podlaskie, lubelskie, opolskie, śląskie
f) Rośliny pastewne - warmińsko mazurskie, małopolskie, podkarpackie

Inne uprawy
a) buraki cukrowe - kujawsko-pomorskie, wielkopolskie
b) rzepak - opolskie, zachodnio-pomorskie, kujawsko-pomorskie, dolnośląskie

PSZENICA zajmuje około 20% powierzchni gruntów rolnych. Występuje na Żuławach, Kujawach, Wielkopolsce, Nizinie Śląskiej, Wyżynie Lubelskiej, Podkarpaciu. Pszenica wymaga żyznej gleby o dostatecznej ilości wilgoci. Jest zbożem plennym, gdyż na 14a otrzymuje się więcej zboża niż zwykle.

ŻYTO uprawia się na mało żyznych glebach Polski centralnej i wschodniej, a także na Poj. Wielkopolskim, Pomorskim. Pod względem wielkości zbiorów Polska zajmuje pierwsze miejsce w świecie.

JĘCZMIEŃ jest zbożem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, choć we wschodniej i centralnej Polsce przeważa jego wykorzystywanie paszowe. Wymaga dobrej gleby i dużej wilgotności. Najwięcej uprawia się na pojezierzach, na zachodzie Polski, Przedgorzu Sudeckim i na Podkarpaciu.

OWIES jego uprawa w Polsce maleje. Uprawiany jest na obszarach z nieco większą ilością opadów atmosferycznych: Poj.Pomorskie, Mazurskie, Nizina Mazowiecka, Podkarpacie, zachodnie Sudety.

PRZENZYTO - uprawiane w Polsce od około 10 lat. Ma małe wymaganie wobec warunków naturalnych a przy tym daje wysokie plony. Zyskuje coraz większą popularność.

Rośliny okopowe
a) ziemniaki - stanowia podstawowe pożywienie dla Polaków, Litwinów i Białorusinów. Są używane na pasze dla trzody chlewnej i jako surowiec dla przemysłu spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego. Maja małe wymagania glebowe i klimatyczne, ale są bardzo pracochłonne. Są ważnym produktem eksportowym. Zajmują 12% powierzchni zasiewów. Polska zajmuje 3 miejsce na świecie pod względem wielkości zbiorów. Najwięcej uprawia się na nizinie Małopolskiej i Wyżynie Małopolskiej

Rośliny Przemysłowe
a) buraki cukrowe - nie udają się w warunkach ciepłego i wilgotnego lata. Jego uprawa skupia się w pobliżu cukrowni, ponieważ źle znosi on transport i składowanie. Najwięcej buraków uprawia się na Wielkopolsce, Kujawach, Żuławach, Wyz. Lubelskiej, w ogóle nie uprawia się na Wyz.Małopolskiej, Poj. Pomorskim, Wyz.Śląskiej.

b) Rzepik i rzepak najwięcej uprawia się go na Przedgórzu Sudeckim, Nizinie Śląskiej, Kujawach, Żuławach, Pobrzeżu Słowińskim

Warzywnictwo i sadownictwo
Wśród państw Europy Polska wyróżnia się dużą produkcją warzyw. Uprawia się je na dużą skalę w pobliżu Wielkich miast, zakładów przetwórczych. Zajmują około 2% pow. zasiewów.
Polska zajmuje jedno z pierwszych miejsc w zbiorach porzeczek, a także truskawek, malin i jeżyn

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Komentarze (1) Brak komentarzy

Krótko, zwięźle i co najważniejsze to na temaat, bez lania wody.

Treść zweryfikowana i sprawdzona

Czas czytania: 2 minuty