profil

Gliceryna

Ostatnia aktualizacja: 2022-12-06
poleca 85% 597 głosów

Treść
Grafika
Filmy
Komentarze

Gliceryna – popularna nazwa zwyczajowa glicerolu, którego prawidłowa nazwa chemiczna brzmi propanotriol. Jest to najprostszy alkohol trójwodorotlenowy (trihydroksylowy).
• nazwa systematyczna: propano-1,2,3-triol
• wzór ogólny: CH2OH-CHOH-CH2OH lub C3H5(OH)3

Właściwości:
• ciecz bezbarwna, gęsta, nietoksyczna, o słodkim smaku (cukrol)
• gęstość (w 15 C) – 1,26 g/cm³
• masa molowa 92,09 g/mol
• temperatura wrzenia to 290 C, która jest bardzo blisko temperatury dekompozycji termicznej (295 C)
• miesza się z wodą i innymi alkoholami alifatycznymi we wszystkich proporcjach
• spala się w powietrzu jasnożółtym, kopcącym płomieniem
• ma właściwości higroskopijne

Zastosowanie:
• w przemyśle: farmaceutycznym, spożywczym, kosmetycznym i skórzanym
• wykorzystywana jest do produkcji: materiałów wybuchowych, barwników, płynów hamulcowych i chłodniczych

Gliceryna, jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów i innych lipidów, jest stosowana przy produkcji kremów, pomadek i innych produktów kosmetycznych. Stanowi ważny surowiec do syntezy wielu różnorodnych związków chemicznych, m in. niektórych gatunków mydeł. Oprócz zdolności do homogenizowania składników produktów kosmetycznych ma też własności nawilżające skórę.Prócz tego gliceryny używa się do produkcji materiałów wybuchowych(w procesie nitrowania powstaje nitrogliceryna), a także w garbarstwie (wysusza skórę dzięki silnym właściwościom higroskopijnym).

Głównym źródłem gliceryny w przemyśle są tłuszcze roślinne i zwierzęce, które w reakcji z roztworami zasad ulegają reakcji hydrolizy do gliceryny i mydeł. Gliceryna znajduje się też w niektórych owocach i warzywach.

Spalanie:
1. Całkowite: 2C3H5(OH)3 + 7O2 -> 6CO2 + 8H2O.
2. Półspalanie: C3H5(OH)3 + 2O2 -> 3CO + 4H2O.
3. Niecałkowite: 2C3H5(OH)3 + O2 -> 6C + 8H2O.

Czy tekst był przydatny? Tak Nie
Opracowania powiązane z tekstem

Czas czytania: 1 minuta